H Άνδρος

 

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο. Η Άνδρος έχει έκταση 379 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος της ακτογραμμής της είναι 176 χιλιόμετρα.

Οι κύριοι οικισμοί του νησιού είναι η πρωτεύουσα της Άνδρου, η Χώρα, το Γαύριο που είναι το λιμάνι του νησιού, το Μπατσί και το Κόρθι. Υπάρχουν φυσικά πολλά μικρότερα και πολύ όμορφα χωριά και οικισμοί όπως οι Στενιές, η Μεσσαριά, οι Μενητές, το Συνετί, τα Πέρα Χωριά, η Παλαιόπολη, το Απρόβατο, η Κατάκοιλος, η Άρνη, ο Άγιος Πέτρος, το Βιτάλι, ο Φελλός, η Βουρκοτή κ.α.

Η Άνδρος είναι ένα πανέμορφο νησί που αν και ανήκει στις Κυκλάδες διαφέρει αισθητά από τα υπόλοιπα νησιά. Η πλούσια φύση του νησιού σε συνδυασμό με την αφθονία του νερού, τα πολλά ρυάκια, τις κοιλάδες, τις πηγές και την ιδιαίτερη τοπογραφία, δίνουν στην Άνδρο έναν διαφορετικό χαρακτήρα και μια ιδιαίτερη γοητεία .

Πρόκειται για ένα νησί με σημαντική ιστορία, αριστοκρατική ατμόσφαιρα και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα παλιά χρόνια, η Άνδρος είχε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και είναι γνωστή ως το "νησί των εφοπλιστών".

Κατά την περιήγηση στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, μπορείτε να θαυμάσετε τα κομψά αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, χαρακτηριστική της αριστοκρατικής κοινωνίας που έζησε στην Άνδρο.

Η Άνδρος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολλά αξιοθέατα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ναυτικό Μουσείο, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως, το Ενετικό Κάστρο, ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, το Πάνω Κάστρο, ή Κάστρο της Φανερωμένης, ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς, η αρχαία πόλη της Υψηλής και το  αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.

Πέρα από τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, το νησί διαθέτει πολλά αξιοθέατα σπάνιου φυσικού ενδιαφέροντος. Η περίφημη πηγή Σαρίζα στα Αποίκια, γνωστή για το μεταλλικό νερό της με τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το εντυπωσιακό ρυάκι και οι καταρράκτες της Πυθάρας, το σπήλαιο «Φόρος» που βρίσκεται στο χωριό Αλαδινού και τα Διποτάματα που είναι μια κοιλάδα μεγάλης φυσικής ομορφιάς, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που αξίζουν την επίσκεψή σας κατά τη διαμονή σας στην Άνδρο.

Χαρακτηριστικό της Άνδρου είναι και τα παλιά, ιστορικά και μεγάλης σημασίας μοναστήρια όπως Η Μονή Παναχράντου, η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, η Μονή Ζωοδόχου Πηγής και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης.

Σαν κυκλαδίτικο νησί, η Άνδρος δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει και πολλές πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά. Άλλες με άμμο, άλλες με πολύχρωμα βότσαλα, άλλες με κρυστάλλινα νερά. Οργανωμένες παραλίες, ερημικές και απόμερες παραλίες. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι οι εξής: Άχλα, της Γριάς το πήδημα, Βιτάλι, Ζόρκος, Βόρη, Ατένι, Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος, Κυπρί, Αποθήκες, Χαλκολιμνιώνας.

Μην φύγετε από την Άνδρο χωρίς να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις της. Πρέπει να απολαύσετε τα τοπικά λουκάνικα, που βρίσκονται και στο παραδοσιακό πιάτο της Άνδρου, τη Φουρτάλια, τα τοπικά τυριά του νησιού, τα αμυγδαλωτά, τα παστέλια, τα γλυκά του κουταλιού, την παραδοσιακή Σουμάδα και το Πάσχα δοκιμάστε το Λαμπριάτι.

Μπορείτε να φτάσετε στο λιμάνι του Άνδρου, το Γαύριο, με πλοίο από τη Ραφήνα (Αθήνα). Το ταξίδι διαρκεί μόνο 2 ώρες (1 ώρα με ταχύπλοο). Υπάρχουν καθημερινά και συχνά δρομολόγια. Το νησί συνδέεται μέσο πλοίου επίσης με την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Πάρο, τη Νάξο, τη Κρήτη και άλλα νησιά  του Αιγαίου.

Σας περιμένουμε στο μικρό μας παράδεισο!